Mii de oameni au protestat la Moscova pentru libertatea internetului
Mii de persoane s-au adunat duminică pe străzile din Moscova și din alte două orașe ale Federației Ruse, pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse internetului, în unele dintre cele mai mari proteste din capitală rusă din ultimii ani – relatează euronews.com
Parlamentarii au susținut luna trecută controalele mai stricte pe internet în legislația pe care o consideră necesară pentru a împiedica implicarea străină în afacerile Rusiei. Dar mass-media din Rusia au comparat-o cu o „cortină de fier” online, iar criticii spun că noua legislație poate fi folosită pentru a înăbuși disidența.
Oamenii s-au adunat în piața Prospekt Sakharova din Moscova, au ținut discursuri pe scenă și au scandat sloganuri precum „luați mâinile de pe internet” și „nu la izolare, opriți blocarea internetului rusesc”.
Protestul a adunat aproximativ 15.300 de persoane, potrivit White Counter, un ONG care numără participanții la mitinguri. Poliția din Moscova a estimat 6.500 de persoane.
„Dacă nu facem nimic, situația se va înrăutății. Autoritățile vor continua să-și urmărească propriul drum și nu va mai fi punctul de întoarcere”, a declarat protestatarul Dmitry de 28 de ani, care a refuzat să dea numele său complet.
Activiștii de opoziție au declarat pe Twitter că poliția a reținut 15 persoane la protestul din Moscova, confiscând bannerele și baloanele. Poliția nu a anunțat nicio reținere.
Rusia a încercat în ultimii ani să blocheze libertatea internetului prin blocarea accesului la anumite site-uri web și servicii de mesagerie, cum ar fi Telegram.
Proiectul de lege din februarie a trecut în Parlamentul rus în primă lectură.
Acesta urmărește să direcționeze traficul web rusesc și datele prin puncte controlate de stat și propune crearea unui sistem național de nume de domeniu, care să permită continuarea funcționării internetului chiar dacă țara este întreruptă de infrastructura străină.
Cea de-a doua lectură este planificată în martie, după care, dacă este adoptată, proiectul trebuie să meargă în Camera Superioară a parlamentului și apoi la președintele Vladimir Putin.
Legislația face parte dintr-o încercare a oficialităților de a spori „suveranitatea” Rusiei asupra segmentului său de Internet.
Rusia a introdus în ultimii ani legi mai stricte în domeniul internetului, cerând motoarelor de căutare să șteargă anumite rezultate ale căutărilor, au fost restricționate servicii de mesagerie și a impus rețelelor sociale să stocheze datele personale ale utilizatorilor ruși pe serverele din țară.